ZWEVEND

De methode ''zwevend'' zorgt voor een levende uitstraling in een ruimte. Bij deze methode wordt de vloer niet vastgemaakt met spijkers of lijm, maar komt als het ware los op de ondervloer te liggen. Warmte wordt hierbij goed geisoleerd en zorgt voor een geluidreductie tussen de 5 en 10 dB. Deze methode is is in combinatie met een geluiddempende ondervloer dus zeer geschikt voor appartementen en bovenwoningen. Het leggen bovenop vloerverwarming is ook mogelijk, de belangrijkste vereiste voor deze vloer is dat de ondervloer erg vlak is.

Het leggen van een zwevende vloer bestaat uit een aantal stappen die de lagen vormen van de vloer:

  • Er wordt eerst een dampwerende folielaag op de onderlaag gelegd die het hout zal beschermen
  • Vervolgens komt hierop een ondertapijt welke zal zorgen voor geluiddemping en isolatie
  • Uiteindelijk wordt de houten vloer gelegd op het ondertapijt

Afhankelijk van de breedte van de ruimte, zal er tussen de houten vloer en de muur 1 tot 2 cm ruimte worden overgehouden zodat er speling is voor de vloer om te werken. De ruimte die ontstaat word netjes afgewerkt door een plint. Deze zijn in diverse maten en vormen te krijgen.

Aan elke methoden zitten voor- en nadelen, hieronder bespreken we deze voor de zwevende methode:

Voordelen

  • de goedkoopste methode en dus erg betaalbaar
  • makkelijk te verwijderen voor bijvoorbeeld een verhuizing

Nadelen

  • de natuurlijke werking van hout. Wanneer de vochtigheidsgraad in een ruimte stijgt, zet de houten vloer uit waardoor planken strakker tegenelkaar komen te liggen. Op het moment dat de vochtigheidsgraagd weer zakt, kunnen deze planken krimpen waardoor de vloer uit elkaar kan gaan liggen. Wilt u dit liever niet, kunt u er voor kiezen om de vloer gelijmd te laten leggen.